Första filmen i kategorin Movietajm, Simon och Ekarna



Första filmen ut att bli recenserad här i Movietajm blir Simon och Ekarna som jag var och såg på bio härom dagen.

Filmen utspelar sig 1939 i början av Andra världskriget och handlar om den unge Simon, Eken eller Ekarna är blott sidofigur eller sidofigurer. Filmen bygger på Marianne Fredrikssons roman. Simon växer upp i en arbetarfamilj utanför Göteborg. Simon har en sträng och begränsad pappa och en kärleksfull mamma och han känner sig lite annorlunda och utanför. Simon gillar böcker och att hänga i sin trädkoja i eken. På eget initiativ och mot sin pappas vilja söker han sig till fina skolor och utbildningar som en hans gelikar inte söker sig till. Första dagen i skolan möter han Isak, vars pappa är förmögen bokhandlare som flytt undan förföljelsen i Hitlers så kallade Tyskland. Simon och Isak och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa.

Filmen är regiserad av Lisa Ohlin och som skådespelare ser vi Bill Skarskård, Helen Sjöholm, Jan Josef Liefers.

Filmen har blivit rekordnominerad i Guldbagge 2011, hela 13 stycken nomineringar har filmen.

Jag är övertygad att den kommer bli en världsfilm, den är enormt bra och ruskigt välgjord och enkel. Varenda skådespelarinsats är ruskigt äkta och trovärdig. Filmen var lite långdragen och i vissa partier av filmen hände det inte så mycket, men det spelar inte så stor roll, filmen är mycket gripande och bra ändå. Jag kan inte komma på något annat att skriva än SE DEN! Det är ett MÅSTE!


Kommentarer
Postat av: annie

jag såg premiären på bio! Tyckte också den var bra...men lite dryg! Den hade inte behövt vara så lång... har du sett kronjuvelerna? den är bättre!

2012-01-07 @ 12:40:28
URL: http://annieny.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0