Skarpa bilder som proffsen, del 2

Vi fortsätter fotoskolan med lite mer tips för att få skarpa bilder som proffsen, det vi är ute efter är ju att ha kameran så still som möjligt för att undvika rörelseoskärpa i kameran. Till och med din knapptryckning på avtryckaren orskar en mindre skakning i kameran varpå nästa tips är att använda Fjärrutlösare.
 
Fjärrutlösaren

Dessa bilder är lånade av Cyberphoto.se
 
Det finns många varianter på fjärrutlösare till dom flesta modeller av kameror, och naturligtvis många olika prisklasser, den trådlösa varianten brukar fungera ca 15 meter och är mycket bra. Det finns då även modeller med någon meters sladd som kopplas in till kameran. Du använder alltså denna för att slippa trycka på avtryckaren på kameran så att kameran kan vara helt still.
 
Självutlösaren
 
Om du inte har någon fjärrutlösare eller glömt den hemma så är ett annat bra tips att gå in i kamerans inställningar och ställa in självutlösaren som brukar ha graderingen 2, 5, 10, 20 sec där man då ställer in efter hur många sekunder efter du tryckt på avtryckaren som kortet skall tas, och kameran tar då kortet utan att du håller i kameran, Suveränt!!  Jag tänker inte gå in närmare på hur du ställer in detta på din kamera då det skiljer en del från märke och modell på kamera, men sök i manualen så hittar du :)
 
Mirror Lockup
 
Om man använder sig av slutartider runt 1/30 - 2 sekunder är det inte helt fel att använda sig av funktionen Mirror lockup eller på svenska Spegellåsning som alltså är till för att förhindra vibration när spegeln fälls upp när bilden tas. När spegeln i kameran fälls upp uppstår vibrationer som skapar oskärpa. Med spegellåsning fälls spegeln upp en stund innan bilden tas, och på så sätt minskar risken för skakningsoskärpa. Med ett klent stativ är behovet av manuell spegellåsning större. Fotar man på frihand har man knappast någon hjälp av spegellåsning.

Med tider över 2 sekunder, märks inte vibrationerna, eftersom de hinner upphöra innan merparten av exponeringen är klar.

Risken för skakningsoskärpa är störst med teleobjektiv och vid närbildsfoto, varför spegeluppfällningen gör mest nytta då.
 
Detta är alltså en funktionsinställning i kameran så kolla detta i manuallen hur du ställer in det för just din kamera.
 
Bildstabilisering

När du fotar med stativ skall du ha som regel att stänga av bildstabiliseringen på objektivet, på Canon heter detta IS (Image Stabilizer), och på Nikon VR (Vibration Reduction). Tänker inte gå in i detalj på detta men anledningen är att bildstabiliseringen söker efter vibrationer och när kameran är helt stil och den inte hittar några vibrationer så söker den hela tiden efter dessa, vilket istället kan skapa vibrationer av sökningen. Så ha som regel att stänga av den när du använder ditt stativ eller ställt upp kameran på något.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0