Mynta te

Precis varit ute och plockat lite mynta på gården med älskling, har typ hur mycket som helst vid skogskanten, någon som vill köpa lite äkta 100% mynta te, mycket bra nu i förkylningstider, används som te vid magsmärtor, förkylning, som galldrivande medel vid sjukdomar i galla och lever. Som medel mot väderspänning. Utvärtes som te till tvätt av svårläkta sår. Den dominerande mängden drog används för destillation av den eteriska oljan, som är ett viktigt smakförbättrande medel.
 
Heavens photography gives you Mynta Te
 

BTS Movie från Heavens fototräff

Här kommer en liten Behind the scenes film från Heavens Fototräff som Magnus på Maz Studios har gjort, för er som inte var där och vill se vad ni gick miste om :P Och för alla er som var där, stort tack en en gång, och nästa år försöker vi göra den ännu större, vore riktigt kul.
 
Heavens Photography gives you The BTS Movie "Heaven 2012" from Maz Studios
 
Filmen är gjord av Magnus på Mazstudios (www.mazstudios.com)
 
 
 

Drömsk effekt i PS

Tänkte lägga upp en liten videoguide på hur man kan göra en fin drömsk effekt i Photoshop som jag använder rätt mycket, blir mycket fint. Detta var min första videoguide så är inte direkt van att undervisa så ni får ha förståelse om det är lite rörigt, bara säga till om ni inte förstår så skall jag försöka förklara :)
Guiden är gjord i Photoshop CS5 och inspelad med Snagit 11, ett kanon bra program för övrigt att gör skärminspelningar med.
 
Heavens photography gives you Dreaming effect in PS
 
 
 
Före effekt
 
Efter effekt

Bländare, Slutare och Iso

I det här inlägget hade jag tänk inrikta mig lite till nybörjarna som kanske precis skaffat sig systemkamera och funderar lite på vad alla inställningar på kameran är, så jag tänkte gå igenom grunderna inom Bländare, slutare och iso. (Se Video)
 
 
 
Exempel på bild med långt skärpedjup, både Kon och bakgrunden är relativt skarp.
(Foto: Tony Ryman)
Exempel på bild med kort skärpedjup, blomman skarp och bakgrunden oskarp.
(Foto: Tony Ryman)

Skarpa bilder som proffsen, del 2

Vi fortsätter fotoskolan med lite mer tips för att få skarpa bilder som proffsen, det vi är ute efter är ju att ha kameran så still som möjligt för att undvika rörelseoskärpa i kameran. Till och med din knapptryckning på avtryckaren orskar en mindre skakning i kameran varpå nästa tips är att använda Fjärrutlösare.
 
Fjärrutlösaren

Dessa bilder är lånade av Cyberphoto.se
 
Det finns många varianter på fjärrutlösare till dom flesta modeller av kameror, och naturligtvis många olika prisklasser, den trådlösa varianten brukar fungera ca 15 meter och är mycket bra. Det finns då även modeller med någon meters sladd som kopplas in till kameran. Du använder alltså denna för att slippa trycka på avtryckaren på kameran så att kameran kan vara helt still.
 
Självutlösaren
 
Om du inte har någon fjärrutlösare eller glömt den hemma så är ett annat bra tips att gå in i kamerans inställningar och ställa in självutlösaren som brukar ha graderingen 2, 5, 10, 20 sec där man då ställer in efter hur många sekunder efter du tryckt på avtryckaren som kortet skall tas, och kameran tar då kortet utan att du håller i kameran, Suveränt!!  Jag tänker inte gå in närmare på hur du ställer in detta på din kamera då det skiljer en del från märke och modell på kamera, men sök i manualen så hittar du :)
 
Mirror Lockup
 
Om man använder sig av slutartider runt 1/30 - 2 sekunder är det inte helt fel att använda sig av funktionen Mirror lockup eller på svenska Spegellåsning som alltså är till för att förhindra vibration när spegeln fälls upp när bilden tas. När spegeln i kameran fälls upp uppstår vibrationer som skapar oskärpa. Med spegellåsning fälls spegeln upp en stund innan bilden tas, och på så sätt minskar risken för skakningsoskärpa. Med ett klent stativ är behovet av manuell spegellåsning större. Fotar man på frihand har man knappast någon hjälp av spegellåsning.

Med tider över 2 sekunder, märks inte vibrationerna, eftersom de hinner upphöra innan merparten av exponeringen är klar.

Risken för skakningsoskärpa är störst med teleobjektiv och vid närbildsfoto, varför spegeluppfällningen gör mest nytta då.
 
Detta är alltså en funktionsinställning i kameran så kolla detta i manuallen hur du ställer in det för just din kamera.
 
Bildstabilisering

När du fotar med stativ skall du ha som regel att stänga av bildstabiliseringen på objektivet, på Canon heter detta IS (Image Stabilizer), och på Nikon VR (Vibration Reduction). Tänker inte gå in i detalj på detta men anledningen är att bildstabiliseringen söker efter vibrationer och när kameran är helt stil och den inte hittar några vibrationer så söker den hela tiden efter dessa, vilket istället kan skapa vibrationer av sökningen. Så ha som regel att stänga av den när du använder ditt stativ eller ställt upp kameran på något.

Skarpa bilder som proffsen

Detta blir det första inlägget i kategorin Heavens Fotoskola där jag har tänkt lägga upp allt från snabba tips till mer ingående förklaringar och även videoavsnitt. Det kan vara allt från kamerakunskap till effekter i Photoshop.
Många har vi väl suttit och bläddrat i tidningar och beundrat många bilder och funderat på hur dom är så¨skarpa och fina och hur man skall få sådana bilder.
Så i detta första inlägg kommer jag ge lite tips på hur man får skarpa och fina bilder som proffsen.
 
STATIVET
Något som nästan alla proffs använder sig utav är ett tripodstativ till kameran och är det mest viktigaste för att få skarpa bilder, och förhindra rörelseoskärpa i bilden. Många kanske tror att stativet enbart används när det är dåligt ljus och börjar bli mörkt, men stativet är minst lika viktigt mitt på dagen i klart dagsljus. Stativen finns i olika material och prisklasser och som med det mesta andra så får man vad man betalar för. Dom dyrare stativen är gjorda i ett bättre och tyngre material så kameran står stadigare och bättre. Ett litet trick som många gör är att knyta fast en sandsäck eller liknande i stativet för att få lite tyngd och bättre stabilitet. Om man köper ett dyrare stativ brukar inte kulhuvudet följa med utan det får man köpa till, och kulhuvudet är också ett smidigt tillbehör för att snabbt kunna vinkla kameran i olika vinklar och skjuta av. Och ett dyrare kulhuvud glider inte sakta ner som ett billigare gör när man dragit åt.
Så detta är alltså mitt första tips för att få skarpare bilder, använd stativ till kameran.
 
 
 
 

The Fog

I Fredags när jag åkte till jobbet var det sån fin dimma över sjön så jag var tvungen att stanna och ta några bilder, blev rätt grymma, dom är omgjorda till hdr och sedan omgjorda till svartvitt efter
 
Heavens Photography gives you The Fog
Ett besök hos Mormor

Efter jobbet tog jag och Bella en tur ut till kyrkogården och tände ljus och satte en blomma till Mormor/Gammelmormor som skulle fyllt 85 år idag, Grattis älskade Mormor
Bilden är tagen med Instagram med filtret "early bird" som har blivit lite av en favorit det sista :)
 
 
 

R.I.P. Michael Clarke Duncan

Många rykten har gått det senaste om hollywood kändisar som dött, tex Eddie Murphy, Rihanna och många fler, men detta är alltså tyvärr inget rykte. Michael Clarke Duncan, kanske mest känd från filmen "Den gröna milen" har avlidit  54 år gammal. Redan i April i år lades han in på sjukhus för en hjärtinfarkt och igår den 3 September hittade hans fru honom avliden i hemmet i en hjärtinfarkt. Så otroligt tragiskt, så otroligt grymt bra skådis har gått ur världen, tänker hylla honom med lite youtubeklipp här nedan.
 
R.I.P. Michael Clarke Duncan
 
 
 
 

Monsterrace Ed 120826


Här kommer ett litet sent inlägg för blogg.se krånglade som vanligt när jag skulle lägga upp det, lite grymma filmer från Monsterrace i Ed som var förra helgen, detta är från finalen på Söndagen :) Tack till Tony och Ida som hängde med :)
 
 
 
 
 
Mean Farmer åker ut mot Putte 2 och showar lite :P
 
 

RSS 2.0